• První krok – Regalen – potencuje činnost jater při metabolizaci cholesterolu.
Dávkování: 5–9 kapek 3x denně.
• Druhý krok – Korolen – jedná se o základní přípravek pro harmonizaci a detoxikaci kardiovaskulárního systému.
Dávkování: 5–7 kapek 3x denně.
• Vitamarin – účinky omega–3 mastných kyselin na snižování hladiny cholesterolu a triglyceridů byly prokázány četnými klinickými studiemi.
Dávkování: 2 tobolky 3x denně po jídle.
Doplňkové produkty
• Celitin – snižuje hladinu cholesterolu obsahem přítomného lecitinu. Zlepšuje elasticitu cév.
Dávkování: 1 kapsle 1x denně.
• Probiosan – nejnovější výzkumy prokázaly schopnost probiotických bakterií přeměňovat cholesterol na neúčinný koprostanol, a tím snižovat hladinu celkového i LDL-cholesterolu v krvi.
Dávkování: 1 kapsle 3x denně.
• Flavocel – hlavním přínosem jsou jeho antioxidační schopnosti. Brání poškození LDLcholesterolu volnými kyslíkovými radikály.
Dávkování: 1 tableta 3x denně.
• Chlorella – snižuje tvorbu vlastního, endogenního cholesterolu v játrech, podporuje vylučování cholesterolu stolicí.
Dávkování: 2 tablety 3x denně.
Doplňkové přípravky je vhodné střídat a je možné je vzájemně kombinovat.
Uvedené dávkování přípravků je orientační a musí být upraveno podle stavu onemocnění a věku a reaktivity pacienta. Obecně platí, že u chronických dlouhodobých onemocnění a vyšší věkové kategorie používáme dávky nízké, u mladých jedinců a při akutních stavech dávky vyšší.
PORUCHY METABOLISMU TUKŮ/CHOLESTEROLU
Poruchy metabolismu tuků (lipidů), tzv. dyslipoproteinémie, patří k jednomu z nejrizikovějších faktorů způsobujících onemocnění srdce a cév, jejichž následkem může dojít k akutnímu infarktu myokardu, ischemické chorobě srdeční nebo cévní mozkové příhodě. Lipidy tvoří velice rozmanitou skupinu látek nerozpustných ve vodě.
V krevní plazmě se lipidy nacházejí ve formě mastných kyselin, fosfolipidů, triglyceridů a cholesterolu. Protože nejsou rozpustné ve vodním prostředí krve, je jejich transport zajišťován pomocí komplexů lipoproteinů, ve kterých jsou vázány na bílkoviny. Z pohledu naší civilizace pro nás budou důležité hlavně ukazatele cholesterolu a triglyceridů.
Cholesterol je spojován s množstvím nebezpečných chorob. Mnoho lidí však neví, že cholesterol tvoří přirozenou součást buněk lidského těla a je pro život nezbytný. Obavy z jeho přítomnosti nejsou na místě, protože plní řadu významných funkcí. Představuje základ všech buněčných membrán, je hojně zastoupen v nervovém systému, mozku, myelinových obalech nervů, nacházíme jej v játrech i ledvinách. Tvoří stavební kámen pro syntézu pohlavních a nadledvinových hormonů, tvorbu žluči a je nezbytný pro syntézu vitaminu D. Na druhé straně je jeho vysoká hladina významným rizikovým faktorem onemocnění srdce a cév.
Cholesterol nacházející se v lidském organismu pochází ze dvou zdrojů. Vnějším zdrojem cholesterolu je potrava, na kterou připadá 20–40 % celkového cholesterolu. Nejvíce je obsažen v živočišných tucích, uzeninách, vnitřnostech, vaječném žloutku a tučných mléčných výrobcích. Vnitřní zdroj představuje z 60–80 % produkce vlastního, endogenního cholesterolu, která probíhá zejména prostřednictvím jater, dále střev a nadledvin.
Výtah z prospektu Cholesterol, který zpracoval MUDr. Jiří Hanzel
Nahoru